BOLEČINE V HRBTU

Bolečina v hrbtu je eden od najpogostejših razlogov, zaradi katerih obiščemo zdravnika ali izostanemo iz službe in je vodilni vzrok za invalidnost po vsem svetu. Večina ljudi se v življenju sreča z bolečinami v hrbtu.

Na srečo lahko sprejmete ukrepe za preprečevanje ali lajšanje večine bolečin v hrbtu. Če preventiva ni bila uspešna, bo preprosto zdravljenje doma in pravilna mehanika telesa v nekaj tednih pogosto ozdravila hrbet in ga ohranila funkcionalnega. Redko je potrebna kirurška obravnava.


Bolečine v hrbtu, ki se pojavijo nenadoma in ne trajajo več kot šest tednov (akutno), so lahko posledica padca ali dvigovanja težkih bremen.


Bolečina v hrbtu, ki traja več kot tri mesece (kronično), je manj pogosta kot akutna bolečina. Bolečine v hrbtu se pogosto pojavijo tudi brez vidnega vzroka. Vsakdo lahko razvije bolečine v hrbtu, tudi otroci in najstniki.

Nekateri dejavniki lahko povzročijo večje tveganje za razvoj bolečin v hrbtu:


Starost.

Bolečina v hrbtu je pogostejša, ko se starate, in sicer od približno 30 do 40 let.


Pomanjkanje vadbe.

Šibke, neuporabljene mišice hrbta in trebuha lahko povzročijo bolečine v hrbtu.


Prekomerna teža.

Prekomerna telesna teža dodatno obremeni hrbet. Bolezni. Nekatere vrste artritisa in raka lahko prispevajo k bolečinam v hrbtu.


Nepravilno dvigovanje bremen.

Uporaba hrbta namesto nog lahko povzroči bolečine v hrbtu.


Psihološke razmere.

Zdi se, da imajo ljudje, ki so nagnjeni k depresiji in anksioznosti, večje tveganje za bolečine v hrbtu.


Kajenje.

To zmanjšuje pretok krvi v spodnjo hrbtenico, kar lahko prepreči, da bi vaše telo dalo dovolj hranil na diske v hrbtu. Kajenje tudi upočasni zdravljenje.


Lahko se izognete bolečinam v hrbtu ali preprečite ponovitev z izboljšanjem fizičnega stanja in učenjem in prakticiranjem ustrezne telesne mehanike.


ZA VEČ INFORMACIJ IN REŠITVE NAS KONTAKTIRAJTE