PREDNOSTI VADBE
PRI KRONIČNIH BOLEZNIH

Redna telesna dejavnost je eden od načinov zmanjševanja invalidnosti in povečevanja števila starejših oseb, ki samostojno živijo. Pri bolnikih z kronično boleznijo je terapija z vadbo učinkovita pri povečanju telesne pripravljenosti in popravljanju nekaterih dejavnikov tveganja za razvoj zapletov bolezni.

Pri večini kroničnih stanj, vam lahko redna vadba pomaga pri obvladovanju simptomov in izboljšanju zdravja.

Aerobna vadba vam lahko pomaga izboljšati zdravje in vzdržljivost srca ter pomagati pri izgubi teže.


Trening moči lahko izboljša mišično moč in vzdržljivost, olajša opravljanje dnevnih aktivnosti, upočasni starostno zmanjšanje mišične moči in zagotovi stabilnost sklepov.


Vaje fleksibilnosti vam lahko pomagajo doseči optimalno gibanje sklepov, tako da lahko najbolje delujejo, stabilnostne vaje pa lahko zmanjšajo tveganje padcev. Učenja tehnik padanja so tudi zelo koristen del vadbenega programa.


Kardio-vaskularne bolezni-

Redna vadba lahko pomaga izboljšati zdravje srca. Za ljudi z visokim krvnim tlakom lahko telesna dejavnost zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca in zmanjša tveganje za napredovanje bolezni srca.


Diabetes.

Redna vadba lahko pomaga insulinu učinkoviteje znižati raven sladkorja v krvi. Tudi telesna aktivnost vam lahko pomaga nadzorovati svojo težo in povečati vašo energijo. Če imate sladkorno bolezen tipa 2, lahko vadba zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca.


Astma.

Pogosto lahko vadba pomaga nadzorovati pogostost in resnost napadov astme.


Bolečine v hrbtu.

Redne aerobne aktivnosti z nizkim vplivom lahko povečajo moč in vzdržljivost v hrbtu ter izboljšajo delovanje mišic.


Artritis.

Vadbaa lahko zmanjša bolečino, pomaga ohranjati mišično moč v prizadetih sklepih in zmanjšuje togost sklepov. Prav tako lahko izboljša telesno funkcijo in kakovost življenja.


Demenca.

Vadba lahko izboljša kognitivne sposobnosti pri ljudeh z demenco, ljudje, ki so redno aktivni, pa imajo manjše tveganje za demenco in kognitivne motnje.